Notes |
- Birth date 1437??
Also: Elysabeth von Bylandt zu Davenburg
Het geslacht Van Byland bezat in de 14e eeuw de halve tienden van Lakemond, evenals die van Randwijk en Ooihuizen. In 1467 draagt Elisabeth van Byland (Johansdr.), gehuwd met Dirk van Wylick, o.a. de tienden van Randwijk (waartoe ook de andere tienden behoorden ?) over aan haar zoon Adolf van Wylick. Door het huwelijk van Adolf van Wylick met eveneens een Elisabeth van Byland (Ottosdr.) werd de relatie tussen de Van Wylicks en de Van Bylands nog hechter. Bij het laatstgenoemde echtpaar treffen we nu gegevens aan over de St.-Antonius-vicarie in de kerk van Opheusden. Als zij in 1484 trouwen, wordt vastgelegd dat de bruid haar vaderlijk erfdeel (dat van wijlen Otto van Byland) inbrengt.
In 1486 wordt een boedelscheiding gemaakt met haar moeder Camera van Byland, geboren Van Lynden en hertrouwd met Willem van Culemborg. In 1491, als Cunera van Lynden overleden is, wordt de boedel tussen de stiefvader en de kinderen gescheiden. Schoonzoon Adolf van Wylick krijgt o.a. de hof te Lakemond en tevens het collatierecht van de vicarie in de kerk van Opheusden. Van hieruit kan het collatierecht gevolgd worden via vererving tot aan degenen die beschreven zijn door Wijnaendts van Resandt. In een toekomstige publikatie over de boerderij die Gijsbert Hendriksen pachtte, zal zo'n lijst opgenomen worden. De Van Wylicks bezaten het collatierecht over de vicarie dus al in de 15e eeuw, terwijl het niet onmogelijk is dat niet zij, maar hun schoonfamilie Van Byland de vicarie gesticht heeft.
Vicarissen en andere begiftigden:
1606 - 1617.
Johan van Wylick de Jonge, begiftigde; vermoedelijk uit de tak Van Wylick-Ossenbroek (waartoe eveneens Judith van Wylick, de grootmoeder van de latere collator Dirk van Lynden van Hemmen behoorde).
Full document "De St.-Antonius-vicarie te Opheusden" can be read at: https://vanosnabrugge.org/docs/Vicarie-Opheusden.pdf
|