Wijnand van Arnhem

Male 1360 - 1433  (~ 72 years)


Personal Information    |    Notes    |    Event Map    |    All

  • Name Wijnand van Arnhem 
    Birth ~1360 
    Gender Male 
    Death 30 Apr 1433 
    Burial 3 May 1433  Velp, Gelderland, Netherlands Find all individuals with events at this location 
    Person ID I9030  Database
    Last Modified 21 Sep 2017 

    Father Gerard van Arnhem,   b. ~1330   d. 29 May 1391 (Age ~ 60 years) 
    Mother Jutta,   b. ~1334   d. Apr 1382 (Age ~ 47 years) 
    Marriage 1355 
    Family ID F3731  Group Sheet  |  Family Chart

    Spouse / Partner Elisabeth van Assendelft,   b. ~1360, Heemstede, Noord-Holland, Netherlands Find all individuals with events at this locationd. 1380 (Age ~ 19 years) 
    Marriage ~1385 
    Children 
       1. Female Johanna van Arnhem,   b. 1385   d. 1446 (Age 61 years)
       2. Male Gerard van Arnhem,   b. 1390, Arnhem, Gelderland, Netherlands Find all individuals with events at this locationd. 12 Apr 1436, Arnhem, Gelderland, Netherlands Find all individuals with events at this location (Age 46 years)
    Family ID F3730  Group Sheet  |  Family Chart
    Last Modified 21 Sep 2017 

  • Notes 
    • Wijnand van Arnhem is geboren omstreeks 1356 in Arnhem, zoon van Gerrit van Arnhem en Juttha. Wijnand is overleden op vrijdag 10 oktober 1448, ongeveer 92 jaar oud. Wijnand, ridder, richter van de Veluwe:
      (1) trouwde met Udelle van Gruithuizen. Udelle is overleden vóór 1382.
      (2) trouwde met Elisabeth van Assendelft. Elisabeth is geboren omstreeks 1360 in Heemskerk.

      Ten westen van de stad Arnhem slijpt al sinds de ijstijden een beek een dal van de stuwwal uit. Deze beek werd en wordt Slijpbeek (Sliepbeek), Klingelbeek (?cling?= heuvel) of Mariëndaalbeek genoemd. In het dal bevinden zich meer kleinere beken die vanuit verschillende bronnen en sprengkoppen (uitgegraven verzamelplek van grondwater) beginnen.
      In een hoger gelegen deel van dat dal, in de onmiddellijke nabijheid van de sprengkop van de beek, stelde een aanzienlijke Arnhemse burger - Wijnand van Arnhem - in 1392 grond ter beschikking om een klooster te stichten. Het klooster kreeg, naar de ligging bij de bronnen en beken, de naam ?Domus Fontis Beatae Mariae?, ?Het huis bij de bron van de Heilige Maria?. Deze lange naam werd in het dagelijks gebruik Fonteijne-klooster (fonteijn=bron), Mariënborn (born=bron) en later Mariëndaal.

      Wijnand van Arnhem had van de Gelderse Hertog Willem van Gulik en de bisschop van Utrecht, Floris van Wevelinchoven, toestemming gekregen om het klooster te vormen naar het voorbeeld van het beroemde klooster te Windesheim, even ten zuiden van Zwolle. Daar leefden Geert Grote en zijn volgelingen volgens de regels van de ?Augustijner orde der Reguliere kanunniken?. Eén van die volgelingen, de Arnhemse burger Arent van Gruythuijzen, ondersteunde Wijnand van Arnhem bij de stichting van het nieuwe Augustijnerklooster bij Arnhem. enkele geestelijken, waaronder Meester Floris Radewijns, Willem van Gronde en Jan van Brinkrink, kwamen uit Windesheim over om voor de inrichting van het klooster te zorgen.
      De bouwmeesters waren Hendrik Wildo uit ´s-Hertogenbosch en Hendrik Wilsen uit Kampen. De eerste rector van het klooster was Johannes van Kempen, de broer van de beroemde Thomas à Kempis. De eerste prior (bestuurder) was Arnold van Kalkar.
      Het klooster maakte een geheel uit met het klooster te Windesheim en werd ?de oudste dochter van Windesheim" genoemd. De kleding van de kloosterlingen bestond uit een wit overkleed met daarboven een zwarte kap. De bewoners van het klooster hielden zich vooral bezig met landbouw en wetenschap. Beroemd was de schrijf- en boekenzaal, het scriptorium, van het klooster. Het klooster had een eigen kerkhof. Daar werd o.a. Mechteld van Gelre (overleden 1381) begraven.

  • Event Map
    Link to Google MapsBurial - 3 May 1433 - Velp, Gelderland, Netherlands Link to Google Earth
     = Link to Google Earth